21 Sept.

Inte sämsta utsikten när man drar upp gardinen på morgonen.


Vi åker kustvägen D75 mot Dieppe, här ser vi öppna landskap nära havet, kossor som ligger och vilar, små byar och här och där en liten camping. Solen skiner från en nästan molnfri himmel, det är redan 14 grader varmt.

När vi närmar oss Dieppe så står det poliser överallt och dirigerar hit och dit, bron är stängd och det är otroligt snurrigt. Tack vare frilufts GPS:en så lyckas jag dirigera oss ut ur stan och tillbaka ut till kustvägen. Vi svänger ner till Saint-Martin-Plage eftersom där finns en gömma, och hamnar på denna fantastiska plats.


Här skedde en fruktansvärt tragisk händelse tidigt på morgonen den 24 juli 1940 när det franska fartyget Meknés med 1.281 man ombord lämnade hamnen i Southampton. 

Trots att man spotlightbelyst sin nationalitet väldigt tydligt så blev dom torpederade av tyskarna och inom 8 minuter så hade fartyget sjunkit. Tack vare att kaptenen hann sända ett SOS så lyckades tillskyndande engelska båtar rädda alla utom 420 man. På stranden har man rest ett monument över dom som dödades.

Tagna av allvaret fortsätter vi norrut, passerar Le Tréport som är en lite större ort.


Nu är kl 15.00 och det är 21 grader varmt, dags att se sig om efter plats för natten, vi åker till Saint-Valery-sur-Somme och den stora fina ställplatsen. (N50 10.973' E001 37.719').

Vi går en lång kvällspromenad och tittar på den gamla staden. Det är väldigt lite vatten i havsviken som går in här men några kanoter kan jag se.


Gamla fina hus.

När vi kommer hem har det hunnit bli mörkt så det är bara att dra för gardinerna och snart är det dags att krypa till kojs.


22 Sept

Vi funderar ett tag om vi ska stanna här men efter frukost och dusch så åker vi vidare längs kusten och svänger bl.a. ner till Baie-de-La-Somme, det ser väldigt fint ut här men det är stor marknad så vi hittar ingenstans att parkera så vi fortsätter vidare och loggar en gömma på en plats som heter Saint-Quentin faktiskt.

När vi gör en sväng ner till Fort- Mahon-Plage så visar det sig att det är marknad här också men vi lyckas hitta en parkeringsplats och går en sväng, Åke köper ett bälte, det är lite för långt men det fixar knallen snabbt.

Vi fortsätter till Merlimont, här stannar vi och dricker kaffe, sen går vi en promenad så vovvarna får springa på stranden.


Tiden går så himla fort, när klockan blir över tre på em så är det dags att börja se sig om efter en plats till natten för annars blir det fullt. Vi åker till Hardelot-Plage, här står vi bra på en stor parkering utan någon service. (N50 38.080' E001 35.932').

Det är 1,5 km ner till havet så efter att vi vilat en stund och ätit fläskkotletter till middag så har klockan blivit för mycket för att vi ska hinna gå hela vägen dit och tillbaka innan det blir mörkt, så vi går en runda i området och tittar på fina villor, som denna t.ex.


Tack för idag!