23 Sept

När vi ätit frukost och morronkissat vovvarna så åker vi ner till havet här i Hardelot-Plage. När vi kommer fram kan vi konstatera att här finns det gott om parkeringar där vi hade kunnat stå inatt om vi hade velat. Stranden är oändlig åt båda hållen.


Vi beslutar att bara åka en kort sträcka idag. Vi fortsätter efter kusten och kommer till Audresselles och ser en stor ställplats utanför en Camping. Efter att vi åkt en runda i byn och köpt en baguette och ett par bakelser på ett café så åker vi tillbaka och checkar in på ställplatsen, 10,45€ får vi betala exkl ström och dusch. (N50 49.161' E001 35.897')


Efter en stund går vi en promenad ner till havet, stranden är inte så snäll mot små hundtassar så vi går tillbaka in till byn istället.


Byn på sidan mot havet är ganska tråkig, i stort sett bara restauranger, fullt med folk som sitter och frossar på skaldjur.

Vi går hem och sätter oss i solen och mumsar på en kopp kaffe och våra goda bakelser istället. Sen somnar jag och Jessi gott i solstolen. Vi sitter ute i solen och har det skönt tills klockan blir 19, då går Åke och köper Pommes "Une portion de pommes s'il vous plait", fast jag tror att det gick lika bra på Leksandsmål.

Efter maten går vi en runda i den riktiga byn och tittar på lite fina hus innan vi går hem och drar för gardinerna för kvällen.24 Sept

Vi fortsätter att åka efter kusten, svänger ner mot havet och loggar en gömma i en liten ort som heter Audinghen. Det har redan blivit 20 grader varmt och blåser en mild vind.

Vi åker tillbaka ett par hundra meter till ett jättestort fort som heter Batterie Todt. På grund av närheten till England så trodde tyskarna med Hitler i spetsen att invasionen skulle komma på den här sträckan av Franska kusten så därför byggdes det största försvaret upp här.

Dessa jättekanoner fraktades med tåg längs kusten, det fanns 24 stycken av dessa kanoner varav 2 finns bevarade, den ena här och den andra i USA. Räckvidden var 42 km, till Engelska kusten är det 30 km så man kan tänka sig vilken förödelse dom ställde till med. 

Vi betalade in oss på museet för 8,50 Euro/person. Tyvärr fick man inte fotografera där inne, men ett besök kan rekommenderas om man är intresserad av krigshistoria.

Vi åker in i Calais och försöker hitta ställplatsen men hittar bara en stor byggarbetsplats så efter lite diskuterande hit och dit så åker vi vidare. Åke vill gärna åka i större städer och jag hatar det, nu blev det han som fick ge sig.  

Vi får se att det går en slinga med 5 gömmor i skogen här så eftersom det är underbart väder så sätter vi på oss gympaskorna och går rundan, vi hittar alla fina gömmorna också, detta är en av dom, den låg gömd under mossa.

Jösses vad tiden går fort när man har roligt, nu är det dags att börja fundera vart vi ska stå för natten, vi tittar på några olika platser men till slut åker vi till ställplatsen i Gravelines, detta är en kanonfin plats, kostar 7,50 Euro. (N50.98766 E002.12232). Man kan se husbilarna i bakgrunden.

Vi sitter ute i solen ett par timmar innan vi går en kvällspromenad efter vattnet. Vi ser stora fiskar som simmar runt i vattnet, blir riktigt sugen på att fiska lite.

När vi kommer tillbaka till ställplatsen så har alla franska bilar åkt, antagligen har dom stått här över helgen, nu är det bara vi och 4 engelska bilar kvar. Vi stannar och pratar en stund med ett trevligt engelskt par som åker i en plåtis - med ratten på fel sida. Gjorde lite reklam för Sverige och Norge eftersom dom aldrig hade kommit längre än till Danmark.